DEZAVANTAJLI GRUPLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK

EDERS SİSTEMLERİNDE ERİŞİLEBİLİRLİK

Kocaeli Üniversitesi Uzaktan Eğitim ve Araştırma Uygulama Merkezi (https://uzem.kocaeli.edu.tr), Kocaeli Üniversitesinin uzaktan eğitim ve araştırma konularında faaliyet gösteren bir merkezdir. Bu merkezin başlıca görevleri şunlardır:

• Uzaktan Eğitim Programları Yürütmek: Merkez, uzaktan eğitim programları tasarlayarak ve yürüterek öğrencilere uzaktan eğitim imkânı sunar. Bu programlar lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde olabilir ve çeşitli akademik alanlarda sunulabilir.
  • Uzaktan Eğitim Teknolojileri Geliştirmek: Merkez, uzaktan eğitim için gerekli olan teknolojik altyapıyı geliştirir ve günceller. Bu, çevrimiçi ders platformları, interaktif öğrenme araçları ve diğer dijital eğitim teknolojilerini içerebilir.
  • Uzaktan Eğitim Materyalleri Üretmek: Merkez, uzaktan eğitim için ders materyalleri, video dersler, interaktif öğrenme kaynakları ve diğer eğitim materyalleri üretebilir.
  • Araştırma Yürütmek: Merkez, uzaktan eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim programları ve öğrenci başarısı gibi konularda araştırma yapabilir ve bu alanda akademik çalışmalara katkıda bulunabilir.
  • Uzaktan Eğitimde Kalite Güvencesi Sağlamak: Merkez, uzaktan eğitim programlarının kalitesini değerlendirmek ve iyileştirmek için kalite güvence süreçlerini yönetebilir.
  • Öğrenci Destek Hizmetleri Sunmak: Merkez, uzaktan eğitimde öğrencilere akademik danışmanlık, teknik destek ve diğer yardımları sağlayarak öğrencilerin başarılı olmalarına yardımcı olabilir.
  • Öğretim İçeriklerini Hazırlamak: Öğretim elemanlarına öğretim sistemlerinde kullanabileceği sayısal öğretim malzemeleri hazırlayabilir.

Kocaeli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÜUZEM), eğitimde erişilebilirlik konusunda önemli adımlar atmaktadır. Merkez, Moodle LMS 4.1 kullanarak öğrencilere uzaktan eğitim imkânı sunmaktadır. Ayrıca, Brickfield Erişilebilirlik araçlarını aktif hale getirerek, eğitim platformunu engellilere yönelik daha erişilebilir hale getirmiştir.

Aktif Erişilebilirlik Araçları

Moodle LMS 4.1 üzerinde Brickfield Erişilebilirlik araçlarının aktif hale getirilmesi, engellilere yönelik eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmaktadır. Bu araçlar, farklı engel türlerine sahip kullanıcıların platformu daha etkili bir şekilde kullanmalarına olanak tanır. Brickfield Erişilebilirlik araçları şunları içerebilir:

1. Ekran Okuyucu Uyumluluğu: Görme engelli kullanıcılar için Moodle platformunun ekran okuyucu yazılımlarıyla uyumlu hale getirilmesi. Bu, kullanıcıların içeriği anlamalarını ve platform üzerinde etkileşimde bulunmalarını kolaylaştırır.
  2. Kontrast İyileştirmeleri: Düşük görme yeteneğine sahip kullanıcılar için renk kontrastının artırılması. Bu, metinlerin ve diğer içeriklerin daha kolay fark edilmesini sağlar.
  3. Klavye Navigasyonu: Klavye kısayolları ve gezinme seçeneklerinin iyileştirilmesi, motor becerileri kısıtlı olan kullanıcıların platform üzerinde daha rahat gezinmelerine olanak tanır.
  4. Yapısal Düzenlemeler: Başlık yapısı, sayfa düzeni ve içeriğin organize edilmesi gibi yapısal düzenlemelerin yapılması. Bu, kullanıcıların içeriği daha kolay bulmalarını ve anlamalarını sağlar.

Eğitimde Erişilebilirlik Hizmetlerinin İyileştirilmesi

KOÜUZEM, eğitimde erişilebilirlik hizmetlerini en iyi seviyeye çıkarmak için sürekli olarak çaba sarf etmektedir. Bu çabalar, engelli öğrencilerin eğitim hakkına tam ve etkin bir şekilde erişmelerini sağlamayı amaçlar. Ayrıca, öğretim elemanlarına ve diğer paydaşlara erişilebilirlik konusunda farkındalık ve eğitim sağlanması da önemli bir hedef olarak belirlenmiştir.

Aşağıda, Eders sistemlerinde aktif hale getirilen erişilebilirlik araçlarına ait yönlendirmeler gösterilmiştir. Herhangi bir öğretim elemanı dersine ait erişilebilirlik raporlarını çok kısa sürede elde edebilir. Gerekli düzeltmeleri ve iyileştirmeleri yapabilir.

image0004.png

EDESTEK | YBUÖ | DESTEK | TWITTER